Ik pa laikam tiek uzdots jautājums: kāpēc paipalu olas ir labākas par vistu olām?
Vienā gramā paipalu olas ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna nekā vienā gramā vistu olas. Piecās paipalu olās, kuru masa ir līdzvērtīga vienai vistu olai, ir 5 reizes augstāks fosfora un kālija daudzums, 4,5 reizes lielāks dzelzs daudzums. Paipalu olas ir bagātas arī ar aminoskābēm, kam ir svarīga nozīme vielmaiņas procesā. Paipalu olās salīdzinājumā ar vistu olām ir vairāk tādu neaizvietojamu aminoskābju kā tirazīns, treonīns, lizīns, glicīns un histidīns. Tās nesatur holesterīnu.
Avots http://www.tvnet.lv/sievietem/vesela/75118
Lietojot uzturā daudz vistas olas baltuma, tiek izraisīts biotīna deficīts, kas savukārt izraisa anēmiju. Bet tas attiecas ne tikai uz seskiem, bet arī uz cilvēkiem. Bīstamā robeža ir, ja olas baltums sasniedz 30% no uzņemtās pārtikas daudzuma vairāku nedēļu garumā.
Paipalu olas šobrīd ir pieejamas jau gandrīz visos veikalos (vismaz lielveikalos), un cena ~ 1.10 Ls par 12 olām arī nav tik liela. Barosim savus mīluļus ar vērtīgiem gardumiem un neaizmirsīsim, ka ola seskam ir kārums, kas dodams (ieteicams) ne biežāk kā 2x nedēļā!