Paskatieties sava seska mutē! Šie iespaidīgie zobi, ļoti asie, ir radīti saķert, plēst, raut un sasmalcināt gaļu. Viņiem nav lielu, platu dzerokļu, lai spētu sasmalcināt augus. Gaļēdāji ir apveltīti ar savdabīgu zobu komplektu, viņu dzerokļi ir novietoti šķērveida sakodienā, kas radīti gaļas, kaulu un ādas ēšanai. Tagad salīdziniet šos zobus ar saviem – mēs esam tipiski visēdāji. Mūsu žokļi ir apveltīti ar plakaniem dzerokļiem, kas radīti graudaugu, augļu un dārzeņu smalcināšanai. Plēsējiem šādu dzerokļu trūkst. Kāpēc? Jo viņu zobi nav paredzēti augu valsts produktu pārstrādei.

Seski ir apveltīti ar spēcīgiem žokļu un kakla muskuļiem, kas palīdz tikt galā ar medījumu un sakožļāt gaļu, kaulus un ādu. Viņu žokļi atveras plaši, atļaujot tiem norīt lielus gaļas un kaulu gabalus. To galvaskausi ir spēcīgi un to apakšžokļi ir tādi, lai novērstu to kustību laterāli (kustību uz sāniem), kad medījums pretojas, pieļaujot tikai uz augšu – uz leju kustības, turpretī augēdājiem un visēdājiem apakšžokļa savienošanās vieta ir plakana, tādejādi nodrošinot kustības arī laterāli, kas nepieciešams, lai spētu sasmalcināt augu materiālu.


Seskiem ir gaļēdāju iekšējā uzbūve un fizioloģija. Tiem ir ļoti elastīgs kuņģis, radīts, lai pārstrādātu lielu gaļas, kaulu, ādas un orgānu daudzumu. To kuņģi ir vienkārši, ar neattīstītu aklo zarnu. Tiem ir relatīvi īss gremošanas trakta sākums un īsa, un gluda, resnā zarna. Tas nozīmē, ka barība ļoti ātri iziet cauri gremošanas traktam. Taču augu valsts produktiem nepieciešams “nosēsties”, lai fermenti var sākt uz to iedarboties. Šis fakts izskaidro kāpēc augu valsts produkti iznāk tādi paši kā iegājuši – tiem nav laika sašķelties un uzsūkties.


Seska siekalas neizstrādā nepieciešamos enzīmus (amilāzi), lai varētu sašķelt ogļhidrātus un šķiedrvielas. Amilāze ir kaut kas, kas atrodams tikai augēdāju un visēdāju siekalās. Dārzeņu un graudaugu došana seskam uzliek lielu papildus slogu aizkuņģa dziedzerim, liekot tam izstrādāt lielus kvantumus amilāzes, tā vietā, lai tas normālos daudzumos izstrādātu enzīmus, kas nepieciešami tauku un olbaltumvielu šķelšanai, kas, ja tiek doti jēli, sāk “pašsagremoties”, kad to šūnas tiek sašķaidītas kožļāšanas laikā, un to enzīmi atbrīvojas.


Seskam nav arī baktēriju, kas palīdzētu sašķelt augu celulozes apvalkus un šķiedrvielas. Tāpēc lielākā daļa augos esošo barības vielu ir viņiem nepieejamas.

Kāpēc vispār jādod kauli? Vai tiešām tikai kalcija uzņemšanai?
Kauli ir labs ne tikai kalcija, bet arī daudzu mikroelementu un fosfora avots. Turklāt kaulos ir vajadzīgais glikozamīns, hondroitīns, kolagēns. Zinātniski pierādīts, ka plēsīgie dzīvnieki, kā arī cilvēki, labāk absorbē šos elementus no dabīgiem avotiem, nevis sintētiskiem preparātiem. 


Seskam graužot kaulus, tīrās to zobi, uzlabojas smaganu stāvoklis. Šis zobu tīrīšanas mehānisms ir dabas veidots, un to nevar aizstāt ar mākslīgiem paņēmieniem. Jo vairāk sesks grauzīs, jo skaistāki un tīrāki būs tā zobi. Graužot kaulu, tiek veicināta visa organisma gremošanas sistēma, izdalot gremošanas enzīmus un ļaujot daudz efektīvāk apēstajām vielām sadalīties un uzsūkties tā organismā. Kauli palīdz gremošanas trakta tīrīšanai. Kauliem ir kaulu smadzenes, kas ir lielisks nepiesātināto un piesātināto tauku avots. Tomēr, tas nenozīmē, ka sesks var paēst no kauliem vien. Kaulu daudzumam nevajadzētu pārsniegt 10% no kopējā dienā saņemtā ēdiena, tomēr vajadzētu būt tuvu 30%, ja sesks tiek barots tikai ar gaļu.
Vai visi kauli seskam ir dodami? Noteikti nē! Loģiski, ka seska lieluma kauli viņam nederēs, bet, ja nopietni, tad seskam nevajadzētu dot lielo dzīvnieku kaulus. Kaulam nevajadzētu būt vienam pašam, tam NOTEIKTI ir jābūt kā ēdienkartes sastāvdaļai, tas nozīmē, ka kaulam ir jābūt ar gaļu uz tā. Turklāt, nevienam dzīvniekam NEDRĪKST dot kaulus termiski apstrādātus ( cepti, vārīti, sildīti utt.). Termiskā apstrāde tos padara cietus un trauslus, kas var izraisīt gan mutes dobuma, gan arī gremošanas trakta ievainojumus.
Sekojiet līdzi tam, kā Jūsu dzīvnieks ēd kaulus. Kaulus ir jāēd mierīgi un nesteidzoties. Iesākumā kaulus var dot pieturot ar roku (dodot no rokas), lai seskam nebūtu iespējas tos nokost un norīt lielos gabalos.

Par tīriem, veseliem un skaistiem sesku zobiem!!! 
Inga Galiņa-Vasiļjeva

Avoti : https://vk.com/horeman 
Д. Калинин “Домашний хорек и его предок”